Niektórzy pamiętają Podpiwek Kujawski od Delecty, który czasem można jeszcze spotkać gdzieś w sklepach. Istnieje jednak też inny napój o takiej samej nazwie, który można otrzymać w Bydgoszczy i okolicach na rozmaitych festynach i jarmarkach.
Podpiwek posiada zazwyczaj swoje własne stoisko, na którym można kupić go schłodzonego, prosto z lodówki. Cena to zazwyczaj 5 zł za buteleczkę 0,33 litra, która jest otwierana na miejscu. Oczywiście możemy zabrać ją ze sobą do domu, jednak sprzedawca zawsze ostrzega by wypić go jak najprędzej - produkt nie jest konserwowany chemicznie, nie jest nawet pasteryzowany. Podpiwek jest zawsze świeży.
Jego smak przywodzi na myśl mrożoną kawę zbożową z dodatkiem chmielu oraz kwasku cytrynowego - z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że za każdym razem Podpiwek Kujawski smakował mi nieco inaczej; rok temu był bardzo mocno cytrynowy, w tym roku cytryny prawie nie było czuć, innym razem była bardzo delikatna.
Skład: woda, palone ziarna jęczmienia, cukier, chmiel, kwasek cytrynowy, drożdże.
Na stoiskach można też czasem zakupić zestaw do samodzielnego wyrobu Podpiwka Kujawskiego, w skład którego wchodzą palone ziarna jęczmienia oraz chmiel. Cukier, drożdże, kwasek cytrynowy i ewentualne inne przyprawy, które zechcemy dodać, musimy wykombinować sobie sami.
Opakowanie podpiwka |
Opakowanie |
Przepis na podpiwek |
Waga paczki: 200 gram
Zawartość: palone ziarna jęczmienia, chmiel
Zawartość paczki - palone ziarna jęczmienia |
Chmiel z paczki |
Co bardzo cieszy podpiwek zdobywa wiele nagród i coraz częściej można dostać w bydgoskich i okolicznych restauracjach oraz karczmach. Wszystko dzięki pani Agnieszce Zamojskiej, będącej autorką Podpiwka Kujawskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz