Jedno z najlepszych piw pszenicznych w Polsce -
warzone na miejscu w bydgoskiej Warzelni Piwa.

Swojego pszeniczniaka Warzelnia opisuje tak:
"To najsłabsze z naszych piw. Jasne, mętne, o delikatnie owocowym
zapachu. Niektórzy wyczuwają nutę bananów, inni truskawek. Jeszcze inni
jedna i drugą. Bardzo orzeźwiające i lekkie w smaku. Im młodsze, tym
bardziej wyczuwalny charakterystyczny pszeniczny posmak. Najlepiej nie
spożywać go bezpośrednio po nalaniu do kufla. Mocno schłodzone nie
oddaje wszystkich swoich walorów smakowych. Zaleca się, by pszenica
nieco odstała w kuflu, zyskuje wtedy pełnię aromatu i smaku."
Opis bardzo trafiony. Piwo mętne, o bananowej barwie i aromacie, w którym czuć też inne nuty owocowe oraz słabej piance. W smaku bardzo dobry, lekko owocowy pszeniczniak, czuć delikatną wędzonkę, nieco kwaskowe. Sam mam do tego piwa spory sentyment, bo to właśnie od niego złapałem bakcyla na pszeniczniaki.
Cena to dziewięć złotych za pół litra. Można też wziąć na wynos w 0,33l butelce
za 8zł (jako Piwo Pszeniczne Młyńskie). Inne piwa to Pils (8zł), Orzechowe (12zł) i Miodowe (12zł) a także Koźlak i Kasztelan. Niestety są to kwoty nie pozwalające mi na regularne odwiedzanie Warzelni - o kilka złotych tańsze piwa miała nawet Siekerezada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz