czwartek, 21 sierpnia 2014

Piwo pszeniczne z bydgoskiej Warzelni Piwa

Jedno z najlepszych piw pszenicznych w Polsce - warzone na miejscu w bydgoskiej Warzelni Piwa.


 Wewnątrz restauracji można ujrzeć ogromne miedziane kadzie, w których piwo jest cały czas  warzone. Okazjonalnie, gdy pracownik je otworzy by zamieszać zawartością, unosi się z nich śliczny aromat. Skosztowanie bydgoskiego piwa jest bardzo rzadką możliwością poza warzelnią, choć w zamierzchłych czasach Bydgoszcz była piwnym zagłębiem Rzeczpospolitej, produkującym trunki cenione w całym kraju. Na tym tle dochodziło z resztą do zatargów na przykład z pobliskim Toruniem (zdjęcie obok). Jeszcze sto lat temu browarów w Bydgoszczy nie brakowało (ruiny jednego z nich leżą do dziś wśród krzaków w Myślęcinku). Do 2006 istniały Browary Bydgoskie Kujawiak, sięgające korzeniami aż do 1858 roku, gdy swój browar otworzył Julius Strelow. Browarniana sielanka skończyła się w momencie nadejścia II wojny światowej, przejęcia przez Niemców części zakładów a także ich późniejszej kradzieży przez komunistyczne władze. Tyle tytułem wstępu, bo historia piwowarstwa w Bydgoszczy to temat na niejeden długi artykuł.


Swojego pszeniczniaka Warzelnia opisuje tak:




"To najsłabsze z naszych piw. Jasne, mętne, o delikatnie owocowym zapachu. Niektórzy wyczuwają nutę bananów, inni truskawek. Jeszcze inni jedna i drugą. Bardzo orzeźwiające i lekkie w smaku. Im młodsze, tym bardziej wyczuwalny charakterystyczny pszeniczny posmak. Najlepiej nie spożywać go bezpośrednio po nalaniu do kufla. Mocno schłodzone nie oddaje wszystkich swoich walorów smakowych. Zaleca się, by pszenica nieco odstała w kuflu, zyskuje wtedy pełnię aromatu i smaku."

 

 Opis bardzo trafiony. Piwo mętne, o bananowej barwie i aromacie, w którym czuć też inne nuty owocowe oraz słabej piance. W smaku bardzo dobry, lekko owocowy pszeniczniak, czuć delikatną wędzonkę, nieco kwaskowe. Sam mam do tego piwa spory sentyment, bo to właśnie od niego złapałem bakcyla na pszeniczniaki.

Cena to dziewięć złotych za pół litra. Można też wziąć na wynos w 0,33l butelce za 8zł (jako Piwo Pszeniczne Młyńskie). Inne piwa to Pils (8zł), Orzechowe (12zł) i Miodowe (12zł) a także Koźlak i Kasztelan. Niestety są to kwoty nie pozwalające mi na regularne odwiedzanie Warzelni - o kilka złotych tańsze piwa miała nawet Siekerezada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz